Tabor mladih planincev DOVJE 2022

Letošnji tabor mladih planincev, ki smo se ga udeležili planinci PD “Dobrovlje” Braslovče, PD Poljčane in PD Vransko je potekal na Dovjem med 9. in 16. julijem.

Dovje 2022 LOGO

Pa smo ga končno dočakali, ta planinski tabor! Po koncu zadnjega planinskega tabora, ki je bil v Čezsoči, smo vsi bili prešerne volje in komaj čakali naslednje leto, žal pa je vmes prišla pandemija COVID-19, ki nam je podrla vse plane. Planinskega tabora v poznani izvedbi tako ni bilo dve leti zapored. Priprave so se začele že januarja, po postavitvi in oglednih turah pa se je datum odhoda na planinski tabor hitro bližal in kmalu je prišel čas, da smo se planinci PD »Dobrovlje« Braslovče, PD Poljčane in PD Vransko že 21. leto odpravili na enotedensko bivanje v šotore. Svoje postelje smo zamenjali s spalnimi vrečami, svoje sobe s šotori, s sabo vzeli dovolj opreme in se napotili v naravo. 40 mladih planincev in 15 strokovno usposobljenih članov vodstva je pot tokrat pripeljala na Gorenjsko, nad vas Dovje, kjer stoji, po mojem mnenju, najboljši taborni prostor v Sloveniji. S tabornega prostora se odpira eden lepših pogledov na Julijske Alpe, prostor pa je idealno izhodišče za kopico pohodov najrazličnejših težavnosti. V taboru pa vseeno nismo samo občudovali razgledov ali počivali, saj so dnevi bili zapolnjeni z raznimi aktvnostmi in pohodi. Odšli smo do slapa Peričnik, pod katerim smo se lahko sprehodili, odšli smo na bližnje prepadno Borovje, našli pa smo tudi čas za odhod v Planico, od koder smo se napotili v Tamar in na Ciprnik. Vseskozi smo igrali odbojko, se družili in zabavali, našli pa smo tudi čas za izobraževalna predavanja in ustvarjalne delavnice.

Sobota

V soboto smo se zjutraj z avtobusom odpravili izpred šole v Braslovčah, na poti proti Gorenjski pa smo se ustavili še na Vranskem, da poberemo še ostale udeležence. Po prihodu na taborni prostor smo se poslovili od prejšnje izmene, pojedli kosilo, nato pa smo se namestili v šotore. Sledila je predstavitev vodstva in splošnih pravil vedenja v taboru, zatem pa smo se odpravili v Mojstrano in do jezera Kreda. Na poti nazaj smo se ustavili še pri Slovenskem planinskem muzeju. Po prihodu nazaj v tabor nas je čakala večerja, zvečer pa je minil v duhu spoznavnih iger.

Nedelja

Prebudili smo se v oblačno jutro, kljub temu pa smo se zaradi ugodne napovedi odpravili na pohod. Pot nas je tokrat peljala proti Borovju, hribu severno od Dovja. Do pastirske koče na Vrsah smo prišli skupaj, nato pa smo gamsi odšli do vrha, ostali udeleženci pa so počasi odšli do Kočice pri Omi. Ob povratku v tabor nas je čakalo okusno kosilo, popoldanske aktivnosti pa smo nadaljevali s poučnimi delavnici iz planinske šole – družabnosti, vozlih, vremenu in tehnični opremi. Po nabiranju suhega vejevja smo dan zaključili ob druženju in prepevanju ob tabornem ognju.

Ponedeljek

Danes je bil na sporedu še en pohod, tokrat smo odšli do slapu Peričnik. Vstajanje je tokrat bilo ob 7. uri, kmalu pa je sledil zajtrk. Po spustu v Mojstrano smo pot nadaljevali po idilični Poti Triglavske Bistrice, ob kateri nas je vseskozi spremljala tudi sama Triglavska Bistrica. Kmalu smo prišli do slapu Peričnik, kjer smo se malo okrepčali in nadaljevali s potjo. Najprej smo si ogledali Spodnji Peričnik, nato pa tudi Zgornji Peričnik. Seveda je najboljše doživetje bila pot, ki vodi za slapom. Nadaljevali smo po Galerijah, nato pa po lovski poti do Mojstrane. Po kosilu so sledile ustvarjalne delavnice – ustvarjanje, pisanje prispevkov, urejanje dnevnikov in barvanje ter pisanje razglednic. Po delavnicah je zopet sledil taborni ogenj ter prepevanje do poznih ur.

Torek

Zjutraj smo se prebudili ob prelepih melodijah Cvetja v jeseni, saj sta nam Jerca in Ana zaigrali na citre in kitaro. Da smo se prebudili do konca, je poskrbela jutranja telovadba z ogrevanjem in tekom v strmino, nato pa smo si zaslužili zajtrk. Tudi celo dopoldne je minilo v aktivnem slogu, saj smo tekmovali v štafetnih igrah, odbojki in nogometu. Popoldne je bila na vrsti vožnja z zipline in tekma v odbojki. Ker se je približevalo tudi bivakiranje smo pripravili tudi predavanje o bivaku in bivakiranju, zvečer pa je bil na vrsti planinski kviz. Ob tabornem ognju smo prepevali še nekaj časa, nato pa odšli vsak v svojo spalko.

Sreda

V sredino jutro smo se ob zvokih planinskih pesmi prebudili v lepo, sončno jutro. Navsezgodaj smo morali poiskati svojo obutev, ki jo je skrila Muca Copatarica, nato pa smo se po zajtrku podali v dolino. Tam nas je pobral avtobus, s katerim smo se odpeljali v Radovljico na težko pričakovano sprostitev na bazenu. Ob vrnitvi so nas v taboru obiskali predstavniki GRS Mojstrana in nam razložili ter prikazali svoje delo, dan pa smo v poznih urah sklenili s težko pričakovanim lovom na skriti zaklad.

Četrtek

Na čudovito četrtkovo jutro smo se vodniki zbudili že ob zelo zgodnji uri. Po zajtrku smo se z avtobusom zapeljali do Nordijskega centra v Planici, kjer smo se razdelili v tri skupine. Naši gamsi so se odpravili na Ciprnik (1745 m), polžki pa so se pasli na poti do Tamarja in nazaj. Bolniki in superpolžki so ves dan iz Planice občudovali treninge smučarskih skokov, teka na smučeh in ziplina nad velikanko. Na poti nazaj smo si ogledali izvir Save Dolinke na Zelencih, zvečer pa se je skupina planincev odpravila na bivakiranje. Preostali udeleženci tabora smo prepevali ob tabornem ognju, kjer smo si spekli penice, v žerjavici pa krompir in banane.

Petek

Bujenje je ta dan potekalo v poznejših urah, vseeno pa smo petkove zaspance po prespani budnici odnesli ven, nato pa smo se odpravili v Slovenski planinski muzej v Mojstrano. Popoldne so sledile delavnice v taboru: urejanje planinskih dnevnikov in pisanje prispevkov, bansi, ustvarjalne delavnice, družabne igre ter izdelava peciva. Čeprav nam je zagodel dež, smo zaključni večer čudovito izpeljali v jedilnici. Prepevali smo ob kitari, bili priče planinskih porok, vodstvo tabora pa je udeležencem pripravilo pravi planinski krst.

Sobota

Naš zadnji dan v taboru se je začel ob udarnih zvokih dveh kuhinjskih pokrovk, ki so naznanile konec tabora. Po obilnem zajtrku smo spakirali naše spalke in prtljago, zložili palete in pene ter pobrali številne papirčke in ostanke sladkarij po šotorih in tabornem prostoru. Razkrili smo tudi naše skrite prijatelje ter razglasili najbolj pospravljen šotor. Za konec smo izvedli tudi srečelov, pojedli kosilo ter tabor predali naslednji izmeni ter jim zaželeli prijeten teden. Na poti proti domu smo si v Šempetru privoščili še sladoled.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport